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Memorandum @

Date: April 17,2012

To: Commissioner Barbara J. Jordan
District 1

From: R. A. Cuevas, Jx%
County Attorney

Subject: County Sign Code

You have asked a number of questions regarding Chapter 33, Article VI of the County Code
regarding signs (“County Sign Code”). The County Sign Code is found in Divisions 1 through 7 of
Article VI of Chapter 33 (Sections 33-82 — 33-121.31). A copy of your request is attached as
Attachment 1.

L SIGNS UTILIZING LED TECHNOLOGY
Section 33-85 of the County Sign Code provides:

Only those signs that are specifically authorized by this sign code shall be
permitted. Those that are not listed or authorized shall be deemed
prohibited. :

(See Ordinance No. 85-59). The County Sign Code is silent about signs using LED (“light emitting
diode™) technology. You ask whether such signs are authorized.

The County’s prior Planning & Zoning Director opined that point of sale signs using light
emitting diode (LED) technology are allowable as “automatic electric changing signs” under Section 33-
96.1. In reaching this conclusion, the Director wrote:

The ACS [Automatic Electric Changing Signs] regulations were adopted during a time when
incandescent lighting was the predominant technology but they do not preclude the use of
more modern technology such as light-emitting diode (LED).

(See Attachment 2). Under Florida law, the construction of an ordinance by the department charged with
its enforcement and interpretation is. entitled to great weight, and courts should not depart from that
construction unless it is clearly erroneous. The Director’s interpretation falls within his area of
interpretive expertise and is legally defensible.

1. DUAL JURISDICTION OF CITY AND COUNTY OVER SIGNS LOCATED
WITHIN MUNICIPALITIES

The balance of the questions you ask pertains to the applicability of the County Sign Code to
various types of signs located within municipalities.
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T'he County Sign Code applies throughout the entire County as a minimum standard, including

e ncorporated areas of the County, and imposes responsibility on municipalities to enforze the Code

within their boundaries.! That responsibility, however, is not exclusive, as the County retairs the power

issure that the Code is uniformly 'mtcrg;retcd and applied throughout the County, including within
iurictpal boundaries. (See Section 33-82).7

Lven the foregoing policy, the County Commission can direct the Mayor ty review a
vurcipality's enforcement or lack thereot and determine, based on technical and administrative
~wpertise. whether the municipality is properly interpreting and applying the County Sigr Code. The
<1z vor may also undertake such a review on his own initiative. If it were determined that a inunicipality

not properly interpreting or applying the Code. the County Commission o the Mayor could authorize
*qat appropriate action be taken to require any city permitted or authorized signs not in compliance be
ace to comply with the Code or be removed.

a. Municipai opt-out of the Sign Ceode’s proscription against sign: within six
hundred feet of an expressway

Division 5 of the County Sign Code historically prohibited signs, wita certain limitec exceptions.

_itin six hundred feet of an expressway (the “protected area™). In 2007, the Board amended Division 5

. ailow municipalities to opt out of this proscription and to allow signs within six hundred feet of an
xpressway within their municipality. (See Ordinance No. 07-84).

Other Divisions of the County Sign Code contain regulations applicable to the various types of
Jens. e.g.. point of sale signs, outdoor advertising signs, etc. Thus, while municipalities that have opted
out of Division S may allow signs within six hundred feet of an expresswav, such signs remain subject
10 other Divisions of the County Sign Code regulating the size and other characteristics o:” the type of
<1gn that is allowed.

The County’s prior Planning & Zoning Director specifically opined that signs located within the
protected area pursuant to municipal opt-out remain subject to Section 33-96.1 (Automatic Electric
Changing Signs) of the County Sign Code. and that the standards governing illaminaticn contained
therein continue 1o apply. (See Attachment 2 — February 17, 2011 Letter to Barbara K. Bisno, Esq.). |
coacur with that reading of the County Sign Code.

b. Regulations governing programmable signs within municipalitics

Y ou note:

Many programmable signs have been installed in recent years on billboard

i order to assure fulfillment of this responsibility, the Board directed the County Manager in 2004 to undertike discussions
svith the city managers for each municipality within the County regarding enforcement of the County Sign Ccde within their
espective municipal boundaries. (See Resolution No. R-370-04).

ves Attachment 3 — hine 25 2010 Memorandum to Commissioner Carlos A. Gimenez.
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taces. some of which are located along arterial or even minor roadways.
Fach land area for all of those billboards with programmable sign faces is
smaller than ten (10) acres in gross size.

6 also note that few, it any, of these signs adverrise products and services that arc available where
qese signs are located. You ask if such signs are allowed by the County Sign Code.

I'he County Sign Code mentions “billboards™ only in the context of Class C signs. vihich are not
o of salz signs (See Scetion 33-84(h) and Sectior 33-107). A point of salc sign (Class B) 1s a “sign
wvertising or designating the use, occupant of the premises, or merchandise and product: sold on the
~rermses” and must “be located on the same premises whereon such is situated or the products sold.”
~action 33-84(g)). The only provision of the County Sign Code that may allow programmable
~lectronic signs is Section 33-96.1, which governs automatic clectric changing signs. That section
srovides that the use of automatic clectric changing technology “shall apply to Class B (Point of Sale)
Jens ondy” (Section 33-96.1(a)), and requires. among other criteria, “[a] minimum of ten (10) gross
acres impreved land arca” (Section 33-96.1(1)). As explained in section [la. of this memorandum, these
repulations apply to all signs in Miami-Dade County, including those that are permitted near

expressways by municipalities that opted out of Division 5.

The County’s prior Planning & Zoning Director determined that the “County’s sign code does
net provide for digital (automatic changing) technology for billboards™ (See Attachment 2). Thus, digital
.echnology is only permissible for point of sale signs on propertics of 10 or more acres. T concur with his
rcading of the County Sign Code.

c. Digital signs on city-owned properties

You ask whether legislation in the City of Miami to allow digital signs on certain City-owned
roperties. presumably located within the City’s boundaries, would be consistent with the County Sign
ode 1 applied to property that is smaller than 10 acres or to signs that advertise goods anc services not
narilable for purchase on site. As noted above, the County’s automatic electric changing sign regulations
it such signs to point of sale signs, and only permit them to be installed on properties with a
minimum lot size of 10 acres. These provisions of the County Sign Code apply in both the incorporatcd
and unincorporated areas and therefore govern signs on City-owned properties.

d. Media mesh sign located on the American Airlines Arena

I have previously advised that, if it were determined that the City has not properly interpreted or
rphied the County Sign Code as to this particular sign, the County could take appropriate action to
equire that such a city-permitted sign be made to comply with the Code or be rernoved (See
\itachmenr 3). My opinion on this issue is unchanged.

You ask whether the media mesh sign at the American Airlines Arena would be operating in a
nanner consistent with the County Sign Code if it were to advertise goods and services not available for
wurchase on site. The County’s prior Planning & Zoning Director has addressed this issue (sec
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Attachment 2) and determined that the Arena media mesh sign is permitted only as a point of sale sign.
concur with this determination.

e. Fines

You inquire as to the maximum fines that the County could assess for violations of the County
Sign Code. As detailed in Section 8CC-10 of the County Code, the civil penalties that the County may
impose without court action vary depending on the specific violation. For example, a violation of
Section 33-96 on illumination carries a civil penalty of $100, the unlawful erection of a Class C sign
subject to Section 33-107 carries a civil penalty of $1,000, and the unlawful erection of a sign in a
protected area subject to Section 33-121.21 carries a civil penalty of $2,000. If the violation constitutes a
“continuing violation,” meaning that the violation remains uncorrected, then additional penalties would
apply. Section 8CC-4 provides that “[fJor each day of continuing violation after the time for correction
has run, an additional penalty in the same amount as that prescribed for the original violation shall be
added.” with a maximum total penalty of 20 times the original penalty amount, except that for illegal
murals, the maximum total penalty is 30 times the original penalty amount.

Finally, you request information concerning “the last time a fine was assessed against a sign in
each of those categories [Class C billboard, Class C mural, and programmable sign].” My office has
been involved in litigation since 2008 over the Class C mural signs at the City Inn Hotel located next to
1-95 at NW 81% Street. The County filed a lawsuit asking a court to order the owner to remove the signs
and to impose penalties of up to $25,000 per day per violation. The owner has removed the signs but
continues to challenge the County’s authority. The case remains pending. There has been no assessment
or collection of fines or penalties to date. With regard to enforcement actions and penalties with which
my office may not be involved, I have forwarded your request to the appropriate County staff and have
asked them to respond on an expedited basis.

. CONCLUSION

Given that the County retains the power to assure that the County Sign Code is uniformly
interpreted and applied throughout the County, including within municipal boundaries, the County could
take enforcement action with respect to signs located within municipal boundaries that are not in
compliance with the County Sign Code. The County Commission or the Mayor could authorize such
action.

atts. (3)
c: Hon. Chairman Joe A. Martinez
and Members, Board of County Commissioners
Hon. Carlos A. Gimenez, Mayor
Charles Anderson, Commission Auditor
Christopher Agrippa, Division Chief, Clerk of the Board



